Relaksuj z nami w Czarodziejskim Ogrodzie!

W 2012 roku na warszawskim Jazdowie (oraz w Krakowie i Kielcach) odbyła się świetna impreza – doładowanie baterii dla mam osób z niepełnosprawnością.

To miało być miłe, kameralne spotkanie, ale… tak się stało, że ze Spa w Ogrodzie skorzystało 150 mam.

W czasie, gdy mamy się relaksowały, dziećmi zajmowali się animatorki i animatorzy z super pomysłami

fot. Patrycja Bulska

Minęło kilka miesięcy, podczas których wiele się wydarzyło:

• Integracyjny obóz teatralny ze spektaklem nad rzeką

fot. Michalina Kupper

– Strefy relaksu w najróżniejszych miejscach (oddział onkologii dziecięcej, ośrodek pomocy społecznej, Dom Samotnej Matki) koordynowane przez Katarzynę Witecką

– Loty SPA Latającego, z którym docieramy do osób unieruchomionych w domach, bo np. opiekują się bliskim pod respiratorem. Oferujemy takim opiekunom rozmaite rodzaje wsparcia: masaż, umycie okien, zaopiekowanie się dzieckiem.

– Wygrana w programie WzmocniONE realizowanego przez Ashoka w Polsce i spółkę Magovox

fot.Patrycja Bulska

O tym, jak było, najlepiej mówią recenzje od uczestniczek:

“Wielkie dzięki za dzisiejszy dzień!
To było coś wspaniałego!
Miałam wrażenie, że weszłam do czarodziejskiego ogrodu, w którym kwitły kwiaty, unosił się zapach ziemi, ziół i roślin, słychać było dźwięk gongów i śpiew ptaków, a dobre wróżki krzątały się wokół mam.”

Nawet najlepsza impreza nie zmieni nikomu życia. Zdajemy sobie z tego sprawę. To taki mały kroczek w rozmaitych działaniach. I głos: “Nie rozliczajcie matek z pomalowanych paznokci, ze zniecierpliwienia. W ogóle z niczego ich nie rozliczajcie. Lepiej dowiedzcie się jak można je odciążyć. W społeczeństwie o mocnych sieciach wsparcia większość problemów jest mniej dotkliwa. I nie zapominajcie, ze poza byciem matkami są odrębnymi ludźmi. Z marzeniami, emocjami, pasjami.”.