Książka/Reportaż o Skradzionym Pokoleniu

Pod koniec czerwca tego roku świat obiegła wiadomość o odkryciu masowych grobów dzieci ze szkół z internatem na terenach Kanady. Chodzi o szkoły, które prowadzone były przez misjonarzy chrześcijańskich, głównie przez kościół katolicki (ok. 60%), który do tej pory milczy w tej sprawie, a milczeć nie powinien. O skali zbrodni jaka została dokonana na rdzennych narodachi ich historii możemy dowiedzieć się z książki z 2019 roku Joanny Gierek – Onoszko 27 śmierci Toby’ego Obeda. To świetnie napisany reportaż, niezwykle brutalny, zostawiający nas z masą przemyśleń, trudnych emocji i pytań bez odpowiedzi. Opowiedziane wydarzenia doprowadziły do zniszczenia życia i zdrowia niezliczonej ilości osób, nie chodzi tylko o traumy psychiczne, ale również o niepełnosprawnosci z którymi skończyly szkołe.

Książka opowiada historie o życiu rdzennych dzieci z Kanady, które odbierane rodzicom były wysyłane do szkół z internatem często setki kilometrów od domu. Oficjalnymi powodami  dla którego trafiały do szkół były pomoc im w przystosowaniu się do zmieniającego się świata i zdobyciu lepszego wykształcenia niż rodzice. W rzeczywistości trafiały do miejsca pełnego bólu, upokorzenia i przemocy seksualnej. Dzieci zostawały uprzedmiotowione i wynaradawiane; nadawano im numery, zabraniano korzystać z ich języka, nie miały możliwości decydowania o sobie. Setki uczniów zmarło.

Tych którzy przeżyli nazywa się Ocaleńcami, bo wytrzymali ekstremalnie wiele zła, trudne warunki mieszkalne i sanitarne, głód i przemoc. Jednak ci, którzy przeżyli, nierzadko przypłacili to zdrowiem, niepełnosprawnościami, okaleczeniami fizycznymi i psychicznymi.

Szkoły w większości prowadzone były przez kościół katolicki, księży i zakonnice, a utrzymywane przez państwo. Władze Kanady przeprosiły, powołały Komisje Prawdy i Pojednania, wypłacają odszkodowania. Władze kościoła protestanckiego również przeprosiły za swój udział, podczas gdy głowa kościoła katolickiego wciąż odmawia, mimo wielokrotnego wzywania do wzięcia odpowiedzialności za swoją rolę w tym trwającym ponad 150 lat koszmarze.

Joanna Gierek – Onoszko burzy idealny obraz Kanady, oddaje głos Ocaleńcom i opisuje zbrodnie bez kary. Czytając ten reportaż poznajemy imiona i nazwiska ofiar i zbrodniarzy, często wsłuchujemy się w ich historie opowiedziane przez nich samych, możemy też znaleźć w internecie ich zdjęcia, przyjrzeć się twarzom, obejrzeć wywiady.

Książkę polecamy przeczytać, nawet jeśli będzie pękało Wam serce. Pomoże ona uświadomić sobie skalę przemocy ogromną traumę, z którą żyją do dziś dorośli i potomkowie Ocaleńców w Kanadzie.  I, co nie mniej ważne, książka przełamuje tabu mówienia o złym postępowaniu władz i kościoła, nie tuszując sprawy.