AKTUALNOŚCI: Udostępnij się! Budujemy podjazd dla wózków w Jazdowie

10-11 października realizujemy akcję Udostępnij się! w ramach naszej rezydencji na osiedlu Jazdów.

Prowadząc w Jazdowie Wytchnieniownię dla rodziców dzieci z niepełnosprawnościami ze smutkiem odkryliśmy, że do potrzeb osób z niepełnosprawnością ruchową dostosowany jest tylko jeden domek. Bariery architektoniczne uniemożliwiają wejście do domków w Jazdowie np. osobom na wózku, z wózkiem dziecięcym itp.

Nasze architektki – Sonia Kwiatkowska i Anna Franczyk przygotowały projekt, który realizujemy wraz z wolontariuszami. Uczestniczki i uczestnicy mogą nauczyć się, jak dość niskim nakładem zbudować rampę podjazdową.

Projekt “Udostępnij się” jest odpowiedzią na to, jaki wpływ na użytkowników przestrzeni może mieć kilka schodów. Jest też próbą zniwelowania bariery architektonicznej.

Inne wpisy:

BLOG: Świetne specjalistki z pustymi portmonetkami

Dopiero za 134 lata osiągniemy równość pomiędzy kobietami i mężczyznami w Europie Wschodniej, podczas gdy obywatele i obywatelki Europy Zachodniej będą mogli mówić o równości już za 53 lata. Oczywiście w przypadku każdego z tych obszarów wydarzy się to tylko wtedy,

AKTUALNOŚCI: Święta, Święta

W Mudicie grudzień to zawsze szczególny okres. Z jednej strony gorący i pełen wytężonej, końcoworocznej pracy. Z drugiej strony w grudniu staramy się  jeszcze częściej przypominać sobie i Wam, jak ważne są odpoczynek i troska o siebie. Niezależnie, od tego, czy nadchodzące

BLOG: Śubuk – przyczyny bezsenności w grudniu

Przyczyny bezsenności w grudniu Jeżeli celem sztuki jest zmuszać do dyskusji, to “Śubuk” spełnił w moim przypadku swój cel znakomicie. Pół nocy debatowałam na jego temat z moim partnerem. Czy fakt, że główny bohater zdaje maturę jest powielaniem