Udostępnij się! Budujemy podjazd dla wózków w Jazdowie

W ten weekend (10-11 października) realizujemy akcję Udostępnij się! w ramach naszej rezydencji na osiedlu Jazdów!

Prowadząc w Jazdowie Wytchnieniownię dla rodziców dzieci z niepełnosprawnościami ze smutkiem odkryliśmy, że do potrzeb osób z niepełnosprawnością ruchową dostosowany jest tylko jeden domek. Bariery architektoniczne uniemożliwiają wejście do domków w Jazdowie np. osobom na wózku, z wózkiem dziecięcym itp.

Nasze architektki – Sonia Kwiatkowska i Anna Franczyk przygotowały projekt, ktory realizujemy wraz z wolontariuszami. Uczestniczki i uczestnicy mogą nauczyć się, jak dość niskim nakładem zbudować rampę podjazdową.

Projekt “Udostępnij się” jest odpowiedzią na to, jaki wpływ na użytkowników przestrzeni może mieć kilka schodów. Jest też próbą zniwelowania bariery architektonicznej.

Zorganizujemy też webinar na temat przystosowywania przestrzeni do potrzeb wszystkich, a także planujemy wydać przystępną instrukcję na temat usuwania barier architektonicznych, żeby więcej miejsc mogło z tego skorzystać.

Wkrótce relacja z wydarzenia i efekty pracy!