BLOG: Jedyny taki teatr w Polsce

W 2005 roku na polskiej scenie teatralnej pojawił się teatr inny niż wszystkie. Niecodzienny i wyjątkowy, bo jedyny taki w Polsce. Z inicjatywy Justyny Sobczyk powstał Teatr 21, gdzie aktorkami i aktorami są głównie osoby z Zespołem Downa i w spektrum autyzmu.

Na swoim koncie mają już wiele spektakli, w których ukazują ważne dla nich stanowiska, oswajają z innością i – jak sami mówią – po prostu mogą się spełniać w swojej pasji aktorskiej. Ich sztuki i tematy, jakie poruszają, stawiają problemy i prowokują do refleksji.

W performensie Pesach to święto wolności otwierają w nieszablonowy sposób

dyskusję o wolności osób, którym się ją ogranicza. O odwadze, jej odkrywaniu, źródle i

potrzebie mówią w spektaklu Indianie, gdzie zwracają w nim uwagę na fakt, że osoby z zespołem Downa można dziś spotkać już głównie na warsztatach terapii zajęciowej.  Przyrównują się tym samym do tytułowych „Indian”, czyli Rdzennych Amerykanów zamkniętych w rezerwatach.

Na uwagę zasługuje również spektakl, dla którego inspiracją stał się protest opiekunów osób z niepełnosprawnością i ich rodzin z 2018 roku. Rewolucja, której nie było” jest społeczno-politycznym komentarzem do czterdziestodniowej okupacji Sejmu. Jak mówi reżyserka  przedstawienia:

Chcemy jeszcze raz przywołać to wydarzenie i stworzyć w teatrze okazję do wspólnego wejścia w pole napięć społecznych.”

Spektakle Teatru 21 pojawiły się już w takich miastach Polski jak Warszawa, Poznań,

Wrocław, Gdańsk. Gościli również na scenie międzynarodowej m.in.: w Berlinie, Pradze i

Neratovie.

Ale tworzenie spektakli to nie jedyna inicjatywa Teatru 21! Zespół prowadzi również działalność edukacyjną – w formie warsztatów, szkoleń i zajęć ze studentami, czy wydawniczą – która zaowocowała m.in publikacją książek: Niepełnosprawność i społeczeństwo: performatywna siła protestu” (nasza książka miesiąca z czerwca!), Nie ma wolności bez samodzielności: działanie Teatru 21 w perspektywie zmiany” czy Niezwykłe ciała. Przedstawienia niepełnosprawności fizycznej w amerykańskiej kulturze i literaturze.”

Teatr 21 nie zwalnia tempa, tworząc kolejne miejsce przyjazne osobom z niepełnosprawnościami. Z ich ramienia powstało Centrum Sztuki Włączającej z siedzibą w

Warszawie – jego działania są ukierunkowane na artystki i artystów z niepełnosprawnościami. Celem projektu jest włączenie do działalności kulturalnej i naukowej różnorodnych grup społecznych.

Zachęcamy do śledzenia działań Teatru 21 (my napewno będziemy!) na: https://teatr21.pl/

Inne wpisy:

AKTUALNOŚCI: Spa dla Mam w Dzień Dobry TVN!!!

Zapraszamy do oglądania reportażu o Latającym Spa dla Mam, w którym o sytuacji i codzienności opiekunów osób niepełnosprawnych, potrzebie odpoczynku, prawie do dbania o siebie i poczucia się kobietą oraz idei naszego projektu opowiadają koordynatorki, wolontariuszki oraz uczestniczki projektu. Była z nami

AKTUALNOŚCI: Latające Spa – czas podsumowań

Powoli zbliża się koniec roku, a więc i czas podsumowań 😉Z tej okazji chcemy podzielić się z Wami tym, co wydarzyło się w ciągu ostatniego pół roku w Latającym Spa! Od kwietnia Latające Spa dotarło aż do 41 osób w Warszawie, Krakowie, Katowicach,

BLOG: 2119 zł – Protest Osób z Niepełnosprawnościami i ich Rodzin

Hasłem protestu jest kwota #2119, czyli tyle, ile aktualnie wynosi świadczenie pielęgnacyjne dla osób opiekujących się bliskimi z niepełnosprawnością, którzy wymagają stałej lub długotrwałej opieki. Świadczenie pielęgnacyjne przyznawane jest dla rodzica lub innego opiekuna pod warunkiem, że zrezygnuje pracy zarobkowe. W efekcie osoba opiekująca się bliskim z niepełnosprawnością pobierająca ten zasiłek nie może podjąć jakiegokolwiek zatrudnienia i zarobić ani złotówki.