Nasza pomoc jest dla wszystkich​

Jako zespół Stowarzyszenia Mudita w pełni solidaryzujemy się z uchodźczyniami i uchodźcami z Afganistanu oraz z każdego innego miejsca, w którym prawa człowieka są łamane.
Jesteśmy organizacją walczącą na co dzień o godność i prawo do informacji, opieki i odpoczynku. W pełni rozumiemy jak ważne są to aspekty życia – niezależnie od szerokości geograficznej.
Jednocześnie gorąco wierzymy, że empatia i solidarność społeczna są najlepszym systemowym rozwiązaniem w walce o równość i dobrostan. Dlatego chcemy zapewnić, że otoczymy opieką i wsparciem na miarę naszych możliwości każdą osobę doświadczającą niepełnosprawności swojej lub kogoś bliskiego – również rodziny z doświadczeniem uchodźczym i migracyjnym.
Różne grupy społeczne i ich problemy stanowią system naczyń połączonych i zależy nam na tym, by praca na ich rzecz była procesem wspólnego budowania i wzajemnego wspierania. Dlatego o naszym stanowisku zostały również poinformowane organizacje działające na rzecz praw uchodźców w Polsce.
Ponadto apelujemy do wszystkich naszych sympatyków, sympatyczek, odbiorczyń i odbiorców, o troskę i uważność na potrzeby osób w Waszym najbliższym otoczeniu. Bo solidarne społeczeństwo będzie służyć nam wszystkim.