Mudita dla Ukrainy / Мудіта для України

Pomagamy dzieciom i dorosłym z niepełnosprawnościami oraz ich rodzinom, którzy przyjeżdżają z Ukrainy do Polski.

Zapewniamy pomoc na miejscu w transporcie od granicy, szukaniu miejsca do zamieszkania dostosowanego do potrzeb (dla wózków, osób z niepełnosprawnością intelektualną, dzieci w spektrum autyzmu). Przydzielamy rodzinie asystenta i/lub tłumacza, żeby był z nimi w kontakcie i dbał o bieżące potrzeby. Pomagamy w zapewnieniu odpowiedniej pomocy psychologicznej, prawnej, medycznej, rozwiązań rehabilitacyjnych, terapeutycznych oraz edukacyjnych.

Jeśli potrzebujesz pomocy lub znasz taką rodzinę, napisz: ukraina@stowarzyszeniemudita.pl

Potrzebujemy Twojego wsparcia, żeby zorganizować wielowymiarową pomoc uchodźcom z niepełnosprawnościami. Dziękujemy za każdą wpłatę: https://zrzutka.pl/yf5c8b

Ми надаємо допомогу дітям та дорослим з обмеженими можливостями та їхнім сім’ям, які приїжджають з України в Польщу.

Допомагаємо з транспортом з кордону, шукаємо житло, яке пристосоване до потреб дітей та дорослих з обмеженими можливостями. При необхідності, призначаємо сім’ї асистента та/або перекладача дляконтакту з ними, допомагаємо знайти себе в новій реальності та подбати про необхідні побутові справи. Ми допомагаємо в наданні відповідної психологічної, юридичної та медичної допомоги, а також реабілітаційних, терапевтичних та освітніх рішень.

Якщо вам потрібна допомога або ви знаєте таку сім’ю, звертайтеся, будь ласка, за адресою: ukraina@stowarzyszeniemudita.pl