Mudita dla Ukrainy – co udało się zrobić?

Od początku wojny w Ukrainie angażujemy się w pomoc dzieciom i dorosłym z niepełnosprawnościami i ich rodzinom, które przyjeżdżają do Polski.

Co udało się zrobić przez 2 tygodnie?

1. Zorganizowaliśmy ewakuację z Odessy – 12 osób z niepełnosprawnością wraz z rodzinami przyjechało do Polski dwoma busami i są już bezpieczne.

2. Odpowiedziałyśmy na ponad 130 zgłoszeń, pomagając w znalezieniu noclegu dostępnego do wózków lub odpowiedniego dla dzieci z autyzmem czy niepełnosprawnością intelektualną, w szukaniu tłumaczy (również ukraińskiego języka migowego), pokierowaniu do odpowiednich specjalistów, poradni i ośrodków rehabilitacyjnych, zapewnieniu pomocy medycznej, psychologicznej czy prawnej oraz starając się rozwiązać inne wyzwania stojące przed ludźmi uciekającymi przed wojną.

3. 31 osób lub rodzin z niepełnosprawnością dostało od nas kompleksowe wsparcie asystenckie w języku polskim i ukraińskim/rosyjskim, dostosowane do ich potrzeb (1 rodzina ma 1-3 asystentów, którzy są z nimi w kontakcie, monitorują sytuację, reagują na bieżące potrzeby i próbują znaleźć na nie rozwiązania).

4. 67 zgłoszeń zgłoszeń dotyczyło doraźnego wsparcia w poszukiwaniu transportu, dostosowanego, noclegu, leków czy sprzętu.

5. Codziennie udzielamy wsparcia informacyjnego przekazując namiary na instytucje, placówki, specjalistyczne organizacje oraz inne miejsca, gdzie rodzina może uzyskać odpowiednią pomoc.6. Uruchamiamy całodzienną linię telefoniczną w językach ukraińskim i polskim – więcej informacji już wkrótce.

Potrzebujesz pomocy lub znasz kogoś takiego? Z głoszenia i kontakt: ukraina@stowarzyszeniemudita.pl

Pomóż nam pomagać – wesprzyj nas: https://zrzutka.pl/z/muditadlaukrainy

Inne wpisy:

AKTUALNOŚCI: Święta, Święta

W Mudicie grudzień to zawsze szczególny okres. Z jednej strony gorący i pełen wytężonej, końcoworocznej pracy. Z drugiej strony w grudniu staramy się  jeszcze częściej przypominać sobie i Wam, jak ważne są odpoczynek i troska o siebie. Niezależnie, od tego, czy nadchodzące

AKTUALNOŚCI: Latające Spa – czas podsumowań

Powoli zbliża się koniec roku, a więc i czas podsumowań 😉Z tej okazji chcemy podzielić się z Wami tym, co wydarzyło się w ciągu ostatniego pół roku w Latającym Spa! Od kwietnia Latające Spa dotarło aż do 41 osób w Warszawie, Krakowie, Katowicach,

AKTUALNOŚCI: Spa dla Mam w Dzień Dobry TVN!!!

Zapraszamy do oglądania reportażu o Latającym Spa dla Mam, w którym o sytuacji i codzienności opiekunów osób niepełnosprawnych, potrzebie odpoczynku, prawie do dbania o siebie i poczucia się kobietą oraz idei naszego projektu opowiadają koordynatorki, wolontariuszki oraz uczestniczki projektu. Była z nami