Mudita dla Ukrainy – co udało się zrobić?

Od początku wojny w Ukrainie angażujemy się w pomoc dzieciom i dorosłym z niepełnosprawnościami i ich rodzinom, które przyjeżdżają do Polski.

Co udało się zrobić przez 2 tygodnie?

1. Zorganizowaliśmy ewakuację z Odessy – 12 osób z niepełnosprawnością wraz z rodzinami przyjechało do Polski dwoma busami i są już bezpieczne.

2. Odpowiedziałyśmy na ponad 130 zgłoszeń, pomagając w znalezieniu noclegu dostępnego do wózków lub odpowiedniego dla dzieci z autyzmem czy niepełnosprawnością intelektualną, w szukaniu tłumaczy (również ukraińskiego języka migowego), pokierowaniu do odpowiednich specjalistów, poradni i ośrodków rehabilitacyjnych, zapewnieniu pomocy medycznej, psychologicznej czy prawnej oraz starając się rozwiązać inne wyzwania stojące przed ludźmi uciekającymi przed wojną.

3. 31 osób lub rodzin z niepełnosprawnością dostało od nas kompleksowe wsparcie asystenckie w języku polskim i ukraińskim/rosyjskim, dostosowane do ich potrzeb (1 rodzina ma 1-3 asystentów, którzy są z nimi w kontakcie, monitorują sytuację, reagują na bieżące potrzeby i próbują znaleźć na nie rozwiązania).

4. 67 zgłoszeń zgłoszeń dotyczyło doraźnego wsparcia w poszukiwaniu transportu, dostosowanego, noclegu, leków czy sprzętu.

5. Codziennie udzielamy wsparcia informacyjnego przekazując namiary na instytucje, placówki, specjalistyczne organizacje oraz inne miejsca, gdzie rodzina może uzyskać odpowiednią pomoc.6. Uruchamiamy całodzienną linię telefoniczną w językach ukraińskim i polskim – więcej informacji już wkrótce.

Potrzebujesz pomocy lub znasz kogoś takiego? Z głoszenia i kontakt: ukraina@stowarzyszeniemudita.pl

Pomóż nam pomagać – wesprzyj nas: https://zrzutka.pl/z/muditadlaukrainy

Inne wpisy:

BLOG: Śubuk – przyczyny bezsenności w grudniu

Przyczyny bezsenności w grudniu Jeżeli celem sztuki jest zmuszać do dyskusji, to “Śubuk” spełnił w moim przypadku swój cel znakomicie. Pół nocy debatowałam na jego temat z moim partnerem. Czy fakt, że główny bohater zdaje maturę jest powielaniem

ВАМ ПОТРІБНА ДОПОМОГА?

ми організація, яка допомагає сім’ям людей з обмеженими можливостями. ми шукаємо житло для людей з аутизмом або розумовими вадами; допомагаємо у пошуку терапевтичних центрів/клінік, спеціалізованої медичної, реабілітаційної та психологічної допомоги.