PODCAST MOCY

HISTORIE RODZIN NIEMOBILNYCH

POSŁUCHAJ I DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przybliżamy historie rodzin, które stały się niemobilne nie przez samą niepełnosprawność lub chorobę, ale raczej przez to jak skonstruowane jest prawo, otoczenie oraz świadomość społeczna. Niemobilność może przybierać różne kształty. Zawsze wiąże się jednak z tym samym – niemożnością pełnego korzystania z życia społecznego. Podcast Mocy tworzą wolontariusze oraz rodziny zaangażowane w akcję Posiłki Mocy, łączącą ratowanie żywności przed zmarnowaniem ze wspieraniem niemobilnych rodzin osób z niepełnosprawnościami.

W Podcastach Mocy oddajemy głos osobom niemobilnym – tym, którym z powodu niepełnosprawności swojej lub bliskiej osoby trudno jest wyjść z domu, zrobić zakupy czy załatwić różne sprawy. Takie rodziny często wypadają z życia społecznego, mierzą się z wykluczeniem, stają się niewidzialne, mimo że mieszkają obok nas.

Niemobilność nie wynika tylko z niepełnosprawności. Wpływa na nią świadomość społeczna, nasze reakcje na odmienność, przepisy prawne nie uwzględniające szczególnych sytuacji, bariery architektoniczne lub innego rodzaju brak dostępności.

Jak to jest żyć na co dzień tak, jak w lockdownie?

Czy jako społeczeństwo możemy coś z tym zrobić?

Jak sprawić, żeby z niepełnosprawnością bliskiej osoby żyło się łatwiej?

O CODZIENNOŚCI RODZIN NIEMOBILNYCH

Stowarzyszenie Mudita

Podcast Mocy

Nasz podcast znaleźć możesz tutaj:

ODCINEK 1

Mając męża chorego i schorowaną córę w domu 24 godziny na dobę, to ja w kość dostałam...

ODCINEK 2

U nas w Polsce jest stereotyp, że takie dzieci powinny chyba w szafie być. A moje dzieci większość czasu spędzają na dworzu, staram się z nimi ćwiczyć, bawić się.

ODCINEK 3

Dopiero teraz się o tym zaczyna mówić, że należy pomagać rodzicom. Wcześniej nie było czegoś takiego. Rodzic sobie miał poradzić. Rodzic dostawał diagnozę i wynocha.

ODCINEK 4

Jest lęk, który zabija każdego rodzica, jak pomyśli sobie co się wydarzy z jego najkochańszym dzieckiem, jak zabraknie rodziców.

ODCINEK 5

A dlaczego mam tam nie wejść, jak ja mam na to ochotę?

Innowacja testowana w ramach projektu „Innowacje na ludzką miarę 2. Rozwój mikroinnowacji w temacie włączenia społecznego”, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.