WOLONTARIAT: Wolontariat w punktach recepcyjnych w Krakowie i Warszawie

Волонтерство в пунктах прийому в Кракові (ul. Ujastek 7) та Варшаві (ul. Podczaszyńskiego 12)

Допомога біженцям з інвалідністю в польщі: Stowarzyszenie Mudita Досвід біженства є особливо важкий для людей з обмеженими можливостями. Для цього були створені наші пункти прийому, де ми намагаємося реагувати на особливі потреби біженців. Щоб допомогати ще ефективніше, ми шукаємо відкритих та еластичних людей, які могли б нас підтримати.

Волонтерство в пунктах прийому

Нам потрібна допомога в таких завданнях:

♥ Допомога людям з обмеженими можливостями (наприклад, пошук відповідної квартири або запис на прийом до лікаря);
♥ Переклад (включаючи допомогу під час, наприклад, візитів до лікаря);
♥ Догляд за дітьми, які перебувають в пункті прийому (маємо спеціальну ігрову кімнату та відповідне обладнання);
♥ Підтримка персоналу (наприклад, у зборі анкет чи їх заповненні або підтримці порядку).

Важливо:

♥ З кожним волонтером ми підписуємо добровільну угоду.
♥ Пропонуємо студентську практику – тому запрошуємо студентів, які бажають отримати досвід під час канікул.
♥ Надаємо змістовну, інформаційну та психологічну підтримку. За потреби ми організовуємо онлайн-зустрічі (як супервізійні, так і інтеграційні), контакт із психологом, доступ до тренінгів та майстер-класів. У будь-якому випадку, Ви точно не залишитеся наодинці – ми порадимо, скеруємо, підтримаємо!
Якщо ви сумніваєтеся, зв’яжіться зі мною в приватних повідомленнях або електронною поштою: urszula.lewoc@stowarzyszeniemudita.pl

Подати заявку можна через реєстраційну форму:

Zostań wolontariuszem/-szką w punkcie recepcyjnym dla osób uchodźczych z niepełnosprawnościami i ich rodzin!

Ucieczka przed wojną jest szczególnie trudnym wyzwaniem dla osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin. Różnego rodzaju bariery, nieokreślony cel podróży, konieczność opieki medycznej i inne czynniki sprawiają, że niektóre rodziny nie decydują się na wyjazd z kraju lub są zmuszone zostawić swoich niemobilnych bliskich.

W odpowiedzi na te problemy Stowarzyszenie Mudita otworzyło w Warszawie (ul. Podczaszyńskiego 12) i w Krakowie (ul. Ujastek 7) punkty recepcyjne dostosowane do potrzeb osób z różnego rodzaju niepełnosprawnościami i przewlekłymi chorobami. Są to miejsca tymczasowego pobytu dla nich i ich rodzin. Zapewniamy im nocleg, wyżywienie oraz różnego rodzaju wsparcie i staramy się znaleźć docelowe zakwaterowanie. Aby pomoc przebiegała efektywnie i płynnie, potrzebujemy Was – Wolontariuszy i Wolontariuszek przez wielkie „W”!

Jeśli:

♥ masz kilka wolnych godzin w tygodniu,
♥ nie jest Ci obojętny los osób uchodźczych,
♥ chcesz sprawić, by ich pobyt w Polsce, z daleka od domu, stał się przynajmniej trochę łatwiejszy,
♥ cechuje Cię otwartość i elastyczność,
♥ masz pomysł na aktywizację osób uchodźczych z niepełnosprawnościami;
♥ chcesz lepiej zrozumieć problemy i bariery, które napotykają osoby z niepełnosprawnościami…
♥ …oraz te bariery przebijać,

zgłoś się do wolontariatu w jednym z naszych punktów recepcyjnych!

Nasi wolontariusze/Nasze wolontariuszki:

♥ asystują osobom z niepełnosprawnościami i ich rodzinom – pomagają w znalezieniu dostosowanego mieszkania, odpowiedniej terapii czy specjalistycznego sprzętu; towarzyszą podczas wizyt w urzędach (np. w celu uzyskania numeru PESEL) czy u lekarza;
♥ odpowiadają na bieżące potrzeby beneficjentów (takie jak załatwienie pakietu sieci komórkowej czy naprawa telefonu);
♥ pomagają w znalezieniu pracy członkom rodziny;
♥ opiekują się przebywającymi w punkcie dziećmi i bawią się z nimi;
♥ spędzają czas z beneficjentami, rozmawiając z nimi i aktywizując ich – sprawiają, by czuli się zaopiekowani;
♥ wspierają personel punktu – zbierają od beneficjentów ankiety i pomagają im je wypełniać; przygotowują i podają posiłki osobom niemobilnym; pomagają w czynnościach porządkowych i gospodarczych (np. w drobnych naprawach),
♥ są pełnymi ciepła, empatii i zaangażowania osobami.

Jeśli macie jakieś dodatkowe pytania lub wątpliwości – piszcie śmiało do Uli, koordynatorki wolontariatu:
urszula.lewoc@stowarzyszeniemudita.pl

Szczegóły i zgłoszenia:

Inne wpisy:

BLOG: Świetne specjalistki z pustymi portmonetkami

Dopiero za 134 lata osiągniemy równość pomiędzy kobietami i mężczyznami w Europie Wschodniej, podczas gdy obywatele i obywatelki Europy Zachodniej będą mogli mówić o równości już za 53 lata. Oczywiście w przypadku każdego z tych obszarów wydarzy się to tylko wtedy,

AKTUALNOŚCI: Latające Spa – czas podsumowań

Powoli zbliża się koniec roku, a więc i czas podsumowań 😉Z tej okazji chcemy podzielić się z Wami tym, co wydarzyło się w ciągu ostatniego pół roku w Latającym Spa! Od kwietnia Latające Spa dotarło aż do 41 osób w Warszawie, Krakowie, Katowicach,