Українська відпочинкова асистентура

Відпочинкова асистентура

Українська відпочинкова асистентура — новий проект Асоціації “Mudita”

Українська відпочинкова асистентура

Підтримка сімей людей з інвалідністю – Українська відпочинкова асистентура  – це новий проект Асоціації «Мудіта», який базується на досвіді польської програми відпочинкової асистентури. Ми прагнемо підтримати людей з України, які опікуються своїми близькими з інвалідністю, бо знаємо, наскільки важливі хвилини відпочинку для кожного опікуна.
У програмі ми поєднуємо сім’ї з асистентами, які готові регулярно проводити час з дітьми чи дорослими, що мають обмежені можливості. Найчастіше – раз на тиждень по 2-3 години. Завдяки присутності помічника інші члени сім’ї можуть відпочити, подбати про себе або зайнятися своїми справами.
Працюємо в Кракові та Варшаві.
Скористайтеся нашою підтримкою.
Реєстрація сімей на проект:​

Допоможіть сім'ям людей з інвалідністю!

Ми шукаємо людей, які доступні від двох днів на тиждень до двох днів на місяць (приблизно по 2-3 години). Надаємо змістовну, інформаційну та психологічну підтримку. Кожному асистенту, залученому до програми, координаторами надаватиметься всебічне сприяння, а також супервізія та можливість отримати цінний досвід у сфері підтримки людей з обмеженими можливостями.
Ми не пропонуємо винагороди. На безоплатній основі, з видачею сертифікатів та довідок, з можливістю проходження практики, учнівства та волонтерства співробітників.
Хочете стати помічником/асистентом?
Заповніть анкету:

Координатори проекту:

Kamilla Kosenko – Краків
kamilla.kosenko@stowarzyszeniemudita.pl

Kateryna Postolnyk – Варшава
kateryna.postolnyk@stowarzyszeniemudita.pl

Проект фінансується

95c6a7c44e2c9763c6592df91c38

Ukraińska asystentura wytchnieniowa

Wsparcie dla uchodźców i uchodźczyń z niepełnosprawnościami – Ukraińska asystentura wytchnieniowa to nowy projekt Stowarzyszenia Mudita, który bazuje na doświadczeniach polskiego programu opieki wytchnieniowej. Chcemy dać wsparcie bliskim osób z niepełnosprawnościami z Ukrainy, bo wiemy, jak ważna jest chwila wytchnienia dla każdego opiekuna/opiekunki.
W programie łączymy rodziny z asystentami/asystentkami, którzy wolontariacko umawiają się na regularne spędzanie czasu z dzieckiem lub dorosłą osobą z niepełnosprawnością. Najczęściej jest to raz w tygodniu przez 2-3 godziny.Dzięki obecności asystenta/asystentki, pozostali członkowie rodziny mogą odpocząć, zatroszczyć się o siebie albo załatwić swoje sprawy.
Działamy w Krakowie i w Warszawie.
Skorzystaj ze wsparcia!
Rejestracja rodzin do projektu:

Pomóż rodzinom osób z niepełnosprawnością!

Poszukujemy osób, które są dyspozycyjne od dwóch dni w tygodniu po dwa dni w miesiącu (przez ok. 2-3 godziny). Zapewniamy wsparcie merytoryczne,i psychologiczne. Każdy asystent/ka zaangażowany/a w działania wytchnieniowe ma zapewnioną opiekę koordynatora, superwizję i możliwość zdobycia wartościowego doświadczenia w obszarze wspierania osób z niepełnosprawnościami. Nie oferujemy wynagrodzenia. Wystawiamy zaświadczenia i referencje. Realizujemy praktyki studenckie oraz wolontariat pracowniczy.
Chcesz zostać asystentem/asystentką?
Wypełnij ankietę:​

Koordynatorki projektu:

Kamilla Kosenko – KRAKÓW
kamilla.kosenko@stowarzyszeniemudita.pl

Kateryna Postolnyk – WARSZAWA
kateryna.postolnyk@stowarzyszeniemudita.pl

Inne wpisy:

BLOG: Jedyny taki teatr w Polsce

W 2005 roku na polskiej scenie teatralnej pojawił się teatr inny niż wszystkie. Niecodzienny i wyjątkowy, bo jedyny taki w Polsce. Z inicjatywy Justyny Sobczyk powstał Teatr 21, gdzie aktorkami i aktorami są głównie osoby z Zespołem Downa i w spektrum

AKTUALNOŚCI: Spa dla Mam w Dzień Dobry TVN!!!

Zapraszamy do oglądania reportażu o Latającym Spa dla Mam, w którym o sytuacji i codzienności opiekunów osób niepełnosprawnych, potrzebie odpoczynku, prawie do dbania o siebie i poczucia się kobietą oraz idei naszego projektu opowiadają koordynatorki, wolontariuszki oraz uczestniczki projektu. Była z nami

BLOG: Nastolatki LGBT+ w spektrum autyzmu

Potrzeba poczucia bezpieczeństwa i akceptacji jest bardzo istotna w rozwoju każdego człowieka. Szczególnie wyraźnie widać to w odniesieniu do osób należących do grup społecznych doświadczających wykluczenia, a co za tym idzie – wyjątkowo narażonych na pogorszenie zdrowia psychicznego. Przykłady takich