Stowarzyszenie Mudita

Szkolenia dla firm

Możemy przeprowadzić szkolenie w Twojej firmie. Mamy 6 różnych programów, w razie potrzeby możemy również przygotować szkolenie na zaproponowany przez Państwa lub Państwa pracowników temat. Może to być wybrany temat/tematy, lub cały poniższy cykl:

1. „Różnorodności trzeba się nauczyć, czyli czego lepiej nie mówić rodzinie osoby z niepełnosprawnością?” – warsztat o ableizmach w języku, dobrych praktykach i utartych schematach, którymi często mimowolnie posługujemy się, gdy myślimy i mówimy o niepełnosprawności. To szkolenie o tym, jak komunikować się z osobami z niepełnosprawnościami i ich rodzinami. Tworząc je, opierałyśmy się także na informacjach od naszych beneficentek i beneficentów.

2. „Oswajamy spektrum” – w każdej rodzinie, firmie i zespole może znaleźć się osoba nieneurotypowa – jak skutecznie i satysfakcjonująco dla obu stron komunikować się z takimi osobami, jak wyjść naprzeciw szczególnym potrzebom pracowniczek i pracowników w spektrum oraz jak wspierać rodziny doświadczające takiej diagnozy? Szkolenie wprowadzające w specyfikę spektrum autyzmu, przybliżające funkcjonowanie osób nieneurotypowych i komunikacji z nimi.

3. „Niepełnosprawności wśród nas: kompendium” – to szkolenie wprowadzające całościowo w problematykę niepełnosprawności. Jakie są rodzaje i stopnie niepełnosprawności? Jaka jest specyfika różnych jej typów i jakie szczególne potrzeby mają takie osoby oraz ich rodziny? Jak możemy skutecznie wspierać je w społeczeństwie i w naszej firmie?

4. „Czy niepełnosprawność jest kobietą?” – nieodpłatną pracę opiekuńczą w postaci opieki nad bliską osobą z niepełnosprawnością w 8 na 10 przypadkach wykonują kobiety. Tym samym wypadają one z rynku pracy, a powrót do zawodu jest często niemożliwy, a w pozostałych przypadkach bardzo trudny. Dlaczego tak jest? Co możemy zrobić, by wspierać kobiety i wszystkie osoby opiekujące się bliskimi z niepełnosprawnościami w aktywności i rozwoju zawodowym?

5. „BHP zdrowia psychicznego” – profilaktyka zdrowia psychicznego i przeciwdziałanie wypaleniu są niezwykle ważne w codziennym funkcjonowaniu. Bliscy osób z niepełnosprawnościami to grupa szczególnie narażona na chroniczny stres (wg. badań porównywalny ze stresem doświadczanym na wojnie!), przemęczenie i poczucie braku wsparcia. Jest jednak wiele sposobów, by zadbać o siebie i zaopiekować się sobą na co dzień – również w natłoku obowiązków a nawet w sytuacji ekstremalnego stresu. Jak? Opowiemy o tym na tym warsztacie.

6. „Niepełnosprawność i tabu” – czy wiesz, że wiele rodzin osób z niepełnosprawnościami nie mówi publicznie o swojej sytuacji? Z obawy przed oceną otoczenia, ze wstydu, z którym wciąż jeszcze często kojarzona jest niepełnosprawność, lub z obawy przed wrzuceniem w jedną z licznych szufladek: „cierpiętnica”, „bohater”, „matka Polka”. Takie osoby żyją obok nas, być może są również w Twojej firmie i Twoim zespole. Na tym warsztacie porozmawiamy o problematycznych kliszach, stereotypach i społecznych oczekiwaniach wobec rodzin osób z niepełnosprawnościami, a także zastanowimy się jak sprawić, by Twoja firma była dla nich bezpieczną przestrzenią.

7. Szkolenie na życzenie – nurtują Cię pytania, na które nie odpowiada żadne z organizowanych przez nas szkoleń? Zaproponuj temat, a my przygotujemy o nim warsztat!

Chcesz nawiązać współpracę? Zapraszamy do kontaktu