Stowarzyszenie Mudita

Telefon zaufania

Wsparcie dla rodziców dzieci z niepełnosprawnością – Telefon Zaufania

Co robisz, kiedy źle się masz? Idziesz na spacer, jesz coś pysznego, a może fundujesz sobie maraton z serialem lub relaksującą kąpiel? Strategii walki z codziennymi problemami jest wiele. Czasem najlepszym rozwiązaniem na zmartwienia jest chwycić za słuchawkę i po prostu wygadać się komuś bliskiemu.

Co jednak, gdy w słuchawce cisza? Przyjaciółki nie rozumieją Twoich rozterek albo (nawet w najlepszej wierze) udzielają rad, o które nie prosisz, bo chcesz tylko wyrzucić z siebie to, co Cię dręczy i dostać odrobinę empatii.

“Noszę sobie tyle emocji i nawet nie mam komu o tym powiedzieć”

Dla bliskich osób z niepełnosprawnością taki głuchy telefon często jest codziennością. Ten, kto nie jest w takiej sytuacji, nie zawsze potrafi wczuć się w ich sytuację. Ktoś, kto doświadcza podobnych problemów, miewa zbyt dużo własnych trosk.

Właśnie dlatego powstał Telefon Zaufania Mudita – by po drugiej stronie zawsze była osoba gotowa uważnie wysłuchać i udzielić wsparcia

Jak uzyskać pomoc?

Zadzwoń pod numer :+48 123 786 798

Na telefony czekają psycholożki, psychoterapeutki, specjalistki Porozumienia opartego na Empatii (NVC), które służą empatią, wiedzą i doświadczeniem.

Każdy, kto mierzy się z niepełnosprawnością lub perspektywą niepełnosprawności bliskiej osoby może zadzwonić i uzyskać bezpłatne, anonimowe wsparcie psychologiczne.

Uważasz, że to ważne? Wesprzyj nas!

Pomóż nam tworzyć bezpieczną, empatyczną przestrzeń Telefonu Zaufania Mudita, w której możemy dawać zrozumienie i wsparcie. Każda złotówka się liczy!

Dlaczego warto zadzwonić?

Bliscy osób z niepełnosprawnością nie są superbohaterami. Są zwyczajnymi ludźmi postawionymi w ekstremalnej sytuacji. Bywają przytłoczeni ogromem codziennych obowiązków, odpowiedzialności, decyzji do podjęcia i trudnych emocji. Masz prawo poczuć, że codzienne wyzwania są zbyt trudne, żeby poradzić sobie z nimi samodzielnie.  Masz prawo mieć gorszy dzień.  A może czasem po prostu czujesz się samotna i nie masz z kim porozmawiać? W takich chwilach warto sięgnąć po słuchawkę i skorzystać z anonimowej, bezpłatnej rozmowy w naszym Telefonie Zaufania Mudita.

“Dzięki tej rozmowie czuję się dużo lżej. Mam teraz więcej jasności, lepiej rozumiem, co się ze mną dzieje”

Poczucie ulgi, które pojawia się, kiedy dajemy sobie przyzwolenie na wyrażenie myśli i odczuć (również tych najtrudniejszych), ściąga ciężar, który był noszony w pojedynkę. Rozmowa z naszymi psycholożkami umożliwia podzielenie się swoimi przeżyciami i pomaga lepiej zrozumieć własne emocje. Pomaga też spojrzeć na swoją sytuację (czasem zupełnie nową i nieprzewidywalną) z innej perspektywy, a także znaleźć w sobie siłę, by ją zaakceptować i uwierzyć w siebie.

Dla kogo jest Telefon Zaufania?

Telefon Zaufania Mudita kierujemy do wszystkich, którzy mierzą się z niepełnosprawnością lub chorobą kogoś bliskiego. Dzwonią do nas mamy i ojcowie małych dzieci, którzy dopiero usłyszeli diagnozę, a także osoby, którzy z niepełnosprawnością swoich dzieci, rodzeństwa czy rodziców mierzą się od wielu lat. Wsparcie kierujemy również do osób, które już w ciąży mierzą się z perspektywą niepełnosprawności dziecka i diagnozą prenatalną. W tym trudnym momencie również jesteśmy do Waszej dyspozycji. Niezależnie od poglądów i problemów, z jakimi zadzwonisz, otrzymasz bezpłatną, anonimową i nieoceniającą pomoc.

Dzwoniąc pod Telefon Zaufania Mudia poszerzasz swoją sieć wsparcia. Wiele badań wskazuje na to, że jest to jeden z najważniejszych czynników zdrowia psychicznego, który wpływa na lepsze samopoczucie i zmniejsza poziom stresu.

A może chcesz odbierać takie telefony i tworzyć sieci wsparcia razem z nami?

Zgłoś się do nas, jeśli:

• jesteś psycholożką/psychologiem, psychoterapeutką/psychoterapeutą albo masz inne kwalifikacje i doświadczenie we wspierających empatycznych rozmowach (zapraszamy również studentki/ów ostatnich lat psychologii)
  • uważasz, że bezpłatna i łatwo dostępna pomoc dla bliskich dzieci i dorosłych z niepełnosprawnościami jest potrzebna
  • świetnie, jeśli tematyka osób z niepełnosprawnością i ich rodzin jest Ci bliska, ale nie musisz mieć takiego doświadczenia.  Zapewniamy niezbędną wiedzę i przeszkolenie.

Czekamy na zgłoszenia pod adresem: telefon@stowarzyszeniemudita.pl