GRUPY WSPARCIA

DLA BLISKICH OSÓB Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIAMI

Zbuduj sieć wsparcia z innymi bliskimi osób z niepełnosprawnością.

Każda rodzina i sytuacja jest inna i jedyna w swoim rodzaju. Jednak część problemów z jakimi mierzą się bliscy osób z niepełnosprawnością jest podobna. W odpowiedzi na liczne prośby stworzyliśmy grupy wsparcia online dla mam, ojców i innych bliskich osób z niepełnosprawnościami.

Wśród innych mam mierzących się atypowością swoich dzieci, przestałam czuć się sama.

Poradnik dotyczący prowadzenia grup wsparcia dla osób uchodźczych z niepełnosprawnością swoją lub członka rodziny.
Порадник ведення групи підтримки як для біженців з інвалідністю, так і біженців з інвалідністю членів родини.
Manual for running support groups for refugees with disabilities and those who have family members with disabilities.

Co dają nasze grupy wsparcia?

• Tworzą przestrzeń, w której mamy dzieci z niepełnosprawnościami mogą uzyskać wsparcie emocjonalne, podzielić się swoimi przeżyciami, emocjami.
  • Pozwalają na wymianę doświadczeń oraz informacji w ważnych tematach.
  • Zmniejszają poczucie bezradności wobec swojej sytuacji i problemów.
  • Pomagają lepiej zrozumieć siebie, motywują do szukania nowych rozwiązań.
  • Budują relacje opartych na zaufaniu z osobami w podobnej sytuacji.

Sieci wsparcia wzmacniają poczucie własnej wartości i dodają siły, która pozwala lepiej radzić sobie z codziennymi wyzwaniami. Spotkania odbywają się raz w tygodniu na platformie Zoom. Są prowadzone są przez psycholożki lub inne specjalistki. Aktualne informacje o naborze do grup wsparcia znajdziecie na naszych profilach na Facebooku oraz Instagramie.

Napisz do nas:

W razie pytań zapraszamy do kontaktu z koordynatorką projektu – Olgą Ślepowrońską.