Telefon wsparcia

Dla bliskich osób z niepełnosprawnościami

Zadzwoń do jednej z naszych psycholożek.

Jesteś opiekunką/opiekunem osoby z niepełnosprawnością? Potrzebujesz rozmowy lub wsparcia?

Każda osoba, która, mierzy się z niepełnosprawnością lub perspektywą niepełnosprawności bliskiej osoby może zadzwonić i uzyskać bezpłatne, anonimowe wsparcie psychologiczne.

Aktualne godziny pracy telefonu zaufania

PONIEDZIAŁEK

Olga 8:00 – 11:30

Basia 11:30 – 13:00

Aleksandra 13:00 – 16:00

WTOREK

Martyna 10:00 – 14:00

Natalia 14:00 – 16:00

Dorota 19:00 – 21:00

ŚRODA

Aga 8:00 – 10:00

Agnieszka 10:00 – 15:00

Julia 17:00 – 20:00

CZWARTEK

Martyna 10:00 – 11:00

Damian 11:00 – 15:00

Wiktoria 13:00 – 18:00

PIĄTEK

Nina 10:00 – 13:00

Co robisz, kiedy jest Ci źle?

Czasem najlepszym rozwiązaniem na zmartwienia jest chwycić za słuchawkę i po prostu wygadać się komuś, kto uważnie wysłucha i okaże zrozumienie.​

Co jednak, gdy w słuchawce cisza? Przyjaciółki nie rozumieją Twoich rozterek albo (w najlepszej wierze) udzielają rad, o które nie prosisz, bo chcesz tylko wyrzucić z siebie to, co Cię dręczy i dostać odrobinę empatii.

Noszę w sobie tyle emocji i nawet nie mam komu o tym powiedzieć

Dla bliskich osób z niepełnosprawnością taki głuchy telefon często jest codziennością. Ten, kto nie jest w podobnej sytuacji, nie zawsze potrafi zrozumieć. Ktoś, kto doświadcza podobnych problemów, miewa zbyt wiele własnych trosk. Właśnie dlatego powstał Telefon wsparcia Mudita – by po drugiej stronie zawsze była kompetentna i empatyczna osoba gotowa uważnie wysłuchać i udzielić wsparcia.​

Masz prawo poczuć, że codzienne wyzwania są zbyt trudne, żeby poradzić sobie z nimi samodzielnie. Masz prawo mieć gorszy dzień. A może czasem po prostu czujesz się samotna i nie masz z kim porozmawiać? W takich chwilach warto sięgnąć po słuchawkę i skorzystać z anonimowej, bezpłatnej rozmowy w naszym telefonie wsparcia.

Dzięki tej rozmowie czuję się dużo lżej. Mam teraz więcej jasności, lepiej rozumiem, co się ze mną dzieje.

Poczucie ulgi, które pojawia się, kiedy dajemy sobie przesrzeń na wyrażenie myśli i odczuć (również tych najtrudniejszych), ściąga ciężar, który był noszony w pojedynkę. Rozmowa z naszymi psycholożkami pomaga lepiej zrozumieć własne emocje. Pozwala też spojrzeć na swoją sytuację (czasem zupełnie nową i nieprzewidywalną) z innej perspektywy, a także znaleźć w sobie siłę, by ją zaakceptować i uwierzyć w siebie.

Dla kogo jest telefon wsparcia?

Telefon wsparcia kierujemy do wszystkich, którzy mierzą się z niepełnosprawnością lub chorobą kogoś bliskiego. Dzwonią do nas mamy i ojcowie małych dzieci, którzy dopiero usłyszeli diagnozę, a także osoby, którzy z niepełnosprawnością swoich dzieci, rodzeństwa czy rodziców mierzą się od wielu lat. Wsparcie kierujemy również do osób, które już w ciąży mierzą się z perspektywą niepełnosprawności dziecka i diagnozą prenatalną. W tym trudnym momencie również jesteśmy do Waszej dyspozycji. Niezależnie od poglądów i problemów, z jakimi zadzwonisz, otrzymasz bezpłatną, anonimową i nieoceniającą pomoc.

Dzwoniąc do nas, poszerzasz swoją sieć wsparcia. Wiele badań wskazuje na to, że jest to jeden z najważniejszych czynników zdrowia psychicznego, który wpływa na lepsze samopoczucie i zmniejsza poziom stresu.

Chcę pomóc:

Sfinansuj pracę telefonu zaufania:

Pomóż nam tworzyć bezpieczną, empatyczną przestrzeń Telefonu Zaufania Mudita, w której możemy dawać zrozumienie i wsparcie. Każda złotówka się liczy!

Zgłoś się do pracy w telefonie:

Zgłoś się do nas, jeśli:

• jesteś psycholożką/psychologiem,
    psychoterapeutką/psychoterapeutą albo masz inne kwalifikacje i doświadczenie we wspierających empatycznych rozmowach (zapraszamy również studentki/ów ostatnich lat psychologii),
  • uważasz, że bezpłatna i łatwo dostępna pomoc dla bliskich dzieci i dorosłych z niepełnosprawnościami jest potrzebna,
  • świetnie, jeśli tematyka osób z niepełnosprawnością i ich rodzin jest Ci bliska, ale nie musisz mieć takiego doświadczenia.

Zapewniamy niezbędną wiedzę i przeszkolenie.
Czekamy na zgłoszenia pod adresem: